Tuesday, October 12th, 2010 at 9:37am

Dag 15: Slow sports

Posted by Johan Noltes

Ondanks dat het zondag is, moesten we toch vroeg opstaan vandaag. We gaan de stad verkennen met een voettocht, en naar een football wedstrijd. Het ontbijt in het hostel viel wat tegen; we moesten zelf pannenkoeken bakken. Wat minder ideaal op de vroege ochtend. Gelukkig zit er een supermarktje tegenover ons, dus hebben we daar snel wat bagels gekocht. Op Union Square maakten we kennis met onze rondleider; een stand up comedian. Ze leidde ons op een humoristische wijze rond langs een aantal belangrijke plaatsen en gebeurtenissen in San Francisco. Een mooie manier om ons bezoek aan de stad te beginnen. We eindigden aan het water bij de Oakland Bay Bridge, een mooie locatie om even uit te rusten in de zon. Met Sjoerd, Marije en Thomas zijn we de heuvels opgelopen naar Telegraph Hill, waar we een fantastisch uitzicht hadden over de stad. Opvallend genoeg hing er wat mist precies rond de Golden Gate Bridge. Op onze weg naar het hostel hebben we gezond geluncht bij La Taza, waarna we nog snel even de mail konden lezen.

Om 3 uur was het ‘play time’ en gingen we op weg naar de football wedstrijd tussen de San Francisco 49’ers en de Philadelphia Eagles. Een bus bracht ons naar het Candlestick Stadion; de chauffeur had er zin in en ging vol snelheid de heuvels op en af. Bij aankomst legde Niels ons de basisregels van het spel uit, en vertelde over ‘tailgate grill’. Daarbij zetten mensen op de parkeerplaats een barbecue achter hun auto neer, en gaan gezellig iets met elkaar eten. Na een rondje langs deze bijzondere, sociale bijeenkomst was het tijd om het stadion in te gaan. Onze tas mocht echter niet mee, dus die moest ingeleverd worden bij een partytent, waar deze veilig bewaard zou worden…

Er was verder overigens nauwelijks controle, dus we kwamen het stadion zonder problemen in. Dan zie je pas wat een gigantische happening zo’n wedstrijd is; de parkeerplaats is gigantisch groot, en er zitten max. 70.000 mensen in het stadion! Onze groep zat in vak 40, wat helemaal bovenin is, maar met een mooi uitzicht. We waren wat vroeg, maar al snel begon het entertainment. Een bandje hier, wat cheerleaders daar. De show begon echt toen de spelers het veld betraden, er was een complete vuurwerkshow, die zelfs tijdens het zingen van het volkslied doorging. Gelukkig zijn we inmiddels genoeg getraind in Amerikaans enthousiasme, dus ook wij deden vrolijk mee. De wedstrijd bleek ook voornamelijk om entertainment te draaien, om de paar minuten lag het spel voor lange tijd stil, terwijl er een reclame afgespeeld werd, een dansje gedaan werd, of een compleet orkest kwam optreden.

De regels en het doel van het spel waren aan het begin van de wedstrijd nog niet helemaal duidelijk waardoor het lastig te volgen was, maar naar verloop van tijd werd het steeds duidelijker. We werden daarbij geholpen door een aantal vriendelijke Amerikanen boven ons, die zich overigens niet konden voorstellen hoe een leven zonder football of rugby er uit zou moeten zien. Het spel is in ieder geval een stuk ingewikkelder dan ons simpele voetbal in Nederlands J Tijdens het begin van de tweede helft begonnen we aardige trek te krijgen, dus hebben we bij één van de druk bezochte standjes een XL hot dog besteld. Lekker! Het begon overigens snel koud te worden, maar gelukkig had ik m’n vest meegenomen. Wat ik me niet had gerealiseerd is dat er op mijn vest een grote eagle staat. En laat dat nu net het symbool van de tegenstanders zijn. Dat is wat minder fijn als je in het thuisvak zit. Niemand leek het overigens op te merken, dus geen problemen.

Het einde van de wedstrijd was nog even spannend, maar in de laatste minuut bleek dat de 49’ers niet meer konden winnen, en dus eindigde de wedstrijd met een stand van 24-27. Het stadion liep snel leeg, en dus was het tijd om onze tas weer op te halen. Dat bleek een grote chaos te zijn, met het omroepen van nummers en het doorgeven van nummertjes. Gelukkig had iedereen zijn tas binnen een kwartier terug. Een overvolle bus bracht ons vervolgens via een drukke route naar het hotel. Daar hebben we nog snel even wat gegeten, een blogje getypt en met thuis gepraat. Het is dan zo weer middernacht, tijd om te gaan slapen!

One Response to “Dag 15: Slow sports”

  1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Study Tour Pixel, Johan Noltes. Johan Noltes heeft gezegd: USA Blog: Dag 15: Slow sports http://bit.ly/bDr1ng […]

© 2010 Johan Noltes – Pixel 2010 USA: Study Tour on games and simulations