Wednesday, November 10th, 2010 at 12:30pm

Dag 39: Captiool 2.0

Posted by Johan Noltes

We waren precies op tijd om het laatste deel van het ontbijt in het hotel mee te pakken. Dat is inmiddels zoals we het gewend zijn van Holiday Inn Express; voor mij is dat toast met jam, een warm zoet broodje en een glaasje jus d’orange. Een mooi moment om alvast de komende dagen te plannen, we kiezen er voor om de laatste drie nachten in Los Angeles te slapen, en de twee dagen er voor in Monterey te verblijven. Hotwire levert ons voor die plaats weer een mooie Holiday Inn Express op.

Vandaag gaan we te voet door Sacramento, een bezoek aan het Capitool en Old Town staan op het programma. De stad is enigszins vergelijkbaar met Washington DC, je kunt merken dat er hier geregeerd wordt. Sacramento doet echter een stuk vriendelijker aan, dat komt misschien ook wel door het prachtige weer hier. Al snel bereikten we het Capitool, een kleine kopie van het Capitool in Washington. Onze rondleiding startte om 12 uur, waardoor we wat tijd hadden om zelf rond te lopen. Een medewerker raadde ons aan om het kantoor van gouverneur Schwarzeneckerte bekijken, waar we een business card van de beste man kunnen krijgen. Helaas meldde de agent die het kantoor bewaakte dat die mogelijkheid vandaag niet bestond, in verband met afspraken. Hij wist ons ook te vertellen dat dit eigenlijk niet het echte kantoor is; dat zit ergens in de kelder.

De kelder is ook de plaats waar onze rondleiding startte. Het was een kleine groep die verder alleen bestond uit een stel uit Tampa, FL. Dat betekent: studiereis-modus aan; goed opletten en vragen stellen. Gelukkig wist onze rondleider boeiend te vertellen over de historie van Californië en het politieke stelsel. Hij was verbaasd over de kennis die wij daarover hadden; de informatie uit ons macro-onderzoek bleek nog goed in ons geheugen te zitten. Overigens waren wij ook verbaasd over zijn kennis van Nederland; hij wist goede vergelijkingen te maken met ons politieke stelsel. Onze tour werd afgesloten met een rondgang langs de recente gouverneurs. De uitslag van de verkiezingen van gisteren speelde daarbij een belangrijke rol; de gekozen gouverneur had al eens eerder die functie bekleed, en een bijzonder verleden achtergelaten. Ook wijzigt de manier waarop de Senaat en Assembly stemmen; in plaats van een tweederde meerderheid is nu een normale (halve) meerderheid nodig. Dat heeft waarschijnlijk nogal wat gevolgen voor de stemverhoudingen.

Het was inmiddels tijd voor lunch, en waar kun je dat beter doen dan in het restaurant van het Capitool? De burrito smaakte er in ieder geval prima. We vervolgden onze wandeling door de stad in ‘Old Town’, waar de tweehonderd jaar oude huizen in originele staat stonden. Het zag er een beetje neppig uit, en het was midden op de middag eigenlijk te warm om rond te lopen. Al snel gingen we dus terug naar het hotel. We wilden graag zwemmen, maar het hotel bleek geen zwembad te hebben. Dan maar even internetten en uitrusten op de kamer, een aflevering van Oh oh Cherso kon daarbij natuurlijk niet ontbreken.

We hadden bedacht dat we vanavond bij The Old Spaghetti Factory wilden eten, maar we waren niet de enige. Gelukkig kregen we na een kwartiertje toch een tafel, en konden we voor verrassend weinig geld genieten van een driegangen diner. Terug in het hotel hebben we de route voor morgen voorbereid, we gaan via een aantal omwegen naar Monterey. De avond werd afgesloten met, je raadt het al, een aflevering van onze inmiddels favoriete TV-serie.

One Response to “Dag 39: Captiool 2.0”

  1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Johan Noltes, Study Tour Pixel. Study Tour Pixel heeft gezegd: Blog: Dag 39: Captiool 2.0 http://tinyurl.com/24r86m8 […]

© 2010 Johan Noltes – Pixel 2010 USA: Study Tour on games and simulations